Planificare botez pentru micutul tau | Top 100 Best Advice

planificare botez

Micutul tau este aici! Speram sa te bucuri cat mai mult de el si de aceste momente unice. Stim ca in ciuda fericirii pe care o resimti, exista si momente grele – esti plin de mancare de bebelusi, trebuie sa schimbi din nou scutecul… Esti din ce in ce mai aglomerat si nici nu-ti dai seama cand trece timpul si cum ajungi la ziua in care realizezi ca trebuie sa te ocupi de planificare botez pentru micutul tau.

Dorinta noastra e aceea de a te trece prin toate etapele de planificare botez, astfel incat sa nu uiti nici un amanunt important.

Sa incepem cu tinuta pe care o vei purta… Doar glumeam, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este biserica si slujba de botez.

In momentul in care planifici slujba de botez a micutului tau, trebuie sa ai in vede 2 actiuni importante:

  1. Alege biserica la care vrei sa-l botezi pe cel mic si vezi care sunt cerintele acesteia.
  2. Alege o data in care sa aiba loc slujba de botez.

Pasul 1: Afla care sunt cerintele bisericii

Cand vine vorba de planificarea slujbei de botez, biserica pe care ai ales-o face regulile. Prin a afla care sunt cerintele bisericii, practic, faci primul pas in planificarea zilei speciale a bebelusului tau.

Cere-i preotului toate detaliile referitoare la ceremonia religioasa. Noi il vom numi preot, dar in functie de religie, poate fi pastor, reverend, etc.

Este important sa afli aceste informatii direct de la preot, pentru ca astfel te vei putea ocupa si de partea organizatorica a evenimentului.

In functie de religia din care faci parte si de biserica, ceremonia, simbolismul si cerintele din jurul acesteia vor fi diferite.

In general, ceremonia de botez include adesea un ritua (la ortodoxi, vorbim despre scufundarea in apa, de 3 ori, a micutului), o rugaciune si o promisiune din partea parintilor si / sau a nasilor pentru a creste copilul in credinta. 

Pasul 2: Alege data

De asemenea, bisericile au cerinte diferite in ceea ce priveste varsta bebelusului – unii prefera nou-nascutii, altii prefera bebelusii mai mari. In plus, data poate varia si mai mult daca se nimereste ca data pe care tu o doreai sa fie in perioada vreunui post.

De asemenea, se poate intampla ca unele biserici sa nu faca botezuri decat o data pe luna. Acest lucru trebuie discutat direct la biserica, fiindca regulile difera de la religie la religie si de la biserica la biserica.

Nasii de botez

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci dupa planificarea si punerea la punct a ceremoniei religioase este sa alegi nasii de botez ai micutului tau.
Aceasta este o alegere foarte importanta, deoarece, dupa cum probabil stii, nasilor li se mai spune si “parinti spirituali”. Multi oameni aleg fratii, alte rude sau prieteni foarte apropiati pentru aceste roluri importante.

In trecut, nasii erau oamenii care aveau grija de copil daca se intampla ceva cu parintii sai. . Desi, in zilele noastre este un pic diferit, ar trebui sa alegei totusi oameni care vor fi modele in viata copilului tau.

Iata cum sa alegi nasii potriviti pentru copilul tau:

  1. Verifica cerintele bisericii.
  2. Discuta cu partenerul/a.
  3. Intreaba-i pe potentialii nasi.
  4. Confirma totul.
  5. Multumeste-le!

 

1. Verifica cerintele bisericii

Fiecare biserica are un set diferit de standarde pentru alegerea nasilor. Inainte de a propune cuiva sa fie nas, asigura-te ca persoana se incadreaza in cerintele bisericii alese, astfel incat sa nu fie nevoie sa retragi oferta – acest lucru ar fi tare neplacut.

Unele biserici au website-uri de unde te poti informa mai mult cu privire la nasi. Altele au numere de telefon la care sa suni si cineva iti va furniza informatiile de care ai nevoie.

2. Discuta cu partenerul/a

O alta chestiune importanta in legatura cu nasii consta in comunicarea cu partenerul/a. Trebuie ca amandoi sa fiti de acord in legatura cu cei care urmeaza sa fie parintii spirituali ai copilului vostru.
Puteti cadea de acord pentru niste prieteni foarte buni sau pentru cineva din familie. Cert este ca amandurora trebuie sa va sura ideea.

3. Intreaba-i 

Pentru a-i intreba, a-i putea face ceva mai creativ. Le-ai putea trimite un cadou spre exemplu. Exista o multime de moduri creative de a-i intreba pe potentialii nasi ai copilului tau daca accepta si ei rolul acesta.

Ai putea scrie un poem, spre exemplu, sub care sa fie amprenta bebelusului. Sau poate un pahar de bere sau o cana de cafea pe care sa fie inscriptionat “Naș”.

4. Confirma programarile 

Dupa ce nasii vor accepta propunerea, va trebui sa informezi toti invitatii, pentru a te asigura ca sunt disponibili sa participe la ceremonie. Daca sunt din afara orasului si trebuie sa calatoreasca special pentru acest eveniment, asigura-te ca ii anunti din timp.

5. Multumeste-le!

Dupa ceremonie, nu uita sa le multumesti nasilor. Poti scrie o felicitare sau le poti oferi un cadou special de multumire.
Acest lucru nu este necesar, dar este o atentie placuta, pe care, daca o faci, ar trebui sa o planifici din timp. Cand vrei sa reusesti o planificare botez trebuie sa fii foarte organizat.

Dupa toate acestea, am ajuns si la momentul petrecerii. Multe familii aleg sa sarbatoreasca botezul bebelusului cu o petrecere, dupa ceremonia religioasa.

Inainte de a incepe procesul de planificare botez, asigura-te ca ai aflat totul despre cum va decurge petrecerea de botez, asigura-te ca ti-ai ales nasii si, de acum, poti stabili un buget.

Fiind inca proaspata mamica, ar putea fi coplesitor procesul de planificare botez. In aceasta situatie, poti apela la prieteni si familie care sa te ajute sau, mai indicat, la niste organizatori evenimente profesionisti.
Spunem ca este mai indicat fiindca noi deja stim cum decurge un astfel de eveniment si care care sunt toti pasii care trebuie urmati.

Am impartit organizarea petrecerii de botez in 7 pasi simpli:

  1. Decide dimensiunea si formalitatea evenimentului.
  2. Alege locatia.
  3. Alege meniul.
  4. Alege tema/culorile de decor.
  5. Realizeaza invitatiile si trimite-le celor care doresti sa-ti fie alaturi.
  6. Alege tortul si da comanda.
  7. Pune la punct toate detaliile si aranjamentele.

 

1. Decide dimensiunea si formalitatea evenimentului

 Petrecerile de botez pot fi un eveniment mare, cu sute de membri ai familiei si prieteni sau o mica cina, alaturi de nasii de botez ai micutului tau si de parinti. Acest lucru depinde de tine si de partener. Nu exista un mod corect sau gresit.

Trebuie sa iei in considerare bugetul tau, ora la care iti doresti sa inceapa evenimentul si numarul de oameni care iti doresti sa iti fie alaturi.

2. Alege locatia

Aici, din nou, depinde doar de tine si de oamenii pe care iti doresti sa-i inviti. Poate vrei ca locatia sa fie mai aproape de biserica. Ori, poate, vrei sa fie mai aproape de casa ta.
Revenind la primul punct, locatia poate fi chiar curtea sau casa ta sau a unui dintre invitati (nasi, parintii tai).
Fiecare familie alege unde sa organizeze petrecerea de botez – unii aleg sa faca la restaurant, iar altii sa faca acasa. Tu poti alege oricare dintre variante, important este ca tu si invitatii tai sa va simtiti bine.

3. Alege meniul 

Dupa ce ai decis unde va avea loc petrecerea ta, urmatorul lucru pe care trebuie sa il decizi este ce vei manca alaturi de invitati.
Daca petrecerea are loc la acasa, poti ruga cativa prieteni sau rude sa te ajute cu pregatirile mancarii. Sau poti pregati doar aperitivele, ca mai apoi sa comanzi ceva.
In situatia in care faci la restaurant, stabilesti meniul cu proprietarii.

4. Alege tema sau culorile reprezentative

Alegerea unei teme sau a unei scheme de culori face ca planificarea celorlalte detalii sa fie mult mai simpla. Este usor sa fii coplesit de ideile de pe Pinterest si sa dai gres in a pune laolalta detalii pentru ca o tema sa para coerenta.

Dupa ce rasfoiesti pe internet si te decizi ca vrei sa aplici o anumita tema, ramai la ea.

Petrecerile traditionale de botez sunt in alb. Totusi, poti face abstractie de traditie si poti o alta tema si alte culori, daca iti doresti acest lucru.

Baloanele cu aer cald, iepurasul Peter sunt cateva dintre tendintele tematice adorabile recent abordate pe care le-am vazut.

5. Trimite invitatiile

Alege invitatiile si trimite-le cu cel putin o luna inainte. Trebuie sa anunti din timp, mai ales daca evenimentul are loc vara, cand multi oameni isi planifica vacantele.

Pe invitatii trebuie mentionate toate detaliile – ziua, ora, locatia. In plus, ar trebui sa le ceri invitatilor sa-si confirme prezenta. Insa, asteapta-te ca unii dintre ei sa nu vina si sa nu anunte in prealabil.
Cat despre invitatii, exista o multime de modele. Daca ai ales o tema sau culorile, ar trebui sa iti fie mai usor sa restrangi optiunile. Sau, poti chiar trimite online, ceea ce te-ar ajuta sa economisesti timp si energie.

Poti adauga si o fotografie cu bebelusul, atat pe invitatia online cat si pe cea fizica. Poti face din timp o poza cu bebelusul tau in tinuta de botez. Poza respectiva o poti folosi atat pe invitatie cat si pe post de marturie pentru invitatii tai.

6. Alege tortul si da comanda

Pe torturi, cel mai adesea se afla ori numele copilului ori “Bine ai venit,…” insotit de numele copilului. De asemenea, pe langa tort, din ce in ce mai multi opteaza pentru Candy Bar.

In ciuda faptului ca cel mic este inca prea mic pentru a sti ce este un Candy Bar, este un element dragut la un botez. In primul rand, ofera o pata de culoare. In al 2-lea rand, ce poate fi mai specific unui botez daca nu un loc plin de dulciuri din care invitatii sa se serveasca in voie.

7. Pune la punct toate detaliile 

In final, asigura-te ca toate detaliile sunt puse la punct: de la ceremonia religioasa pana la marturii. Ia in considerare si ideea de a avea detalii suplimentare de decor.

In plus, gandeste-te si la ideea de a apela la un fotograf botez, pentru ca, cel mai probabil, toata lumea va dori o poza cu cel mic.

Si, daca ai nevoie de o tinuta casual pentru botez, Casa Anke te poate ajuta sa-ti gasesti tinuta ideala, atat pentru tine cat si pentru invitati.

Close

Da follow pe Casa Anke pentru inspirație, tendințe pentru nunta mult visata. Fii parte din comunitatea noastră de iubitori de frumos și explorează universul stilului autentic. #CasaAnke

Instagram

@casaanke

office@casaanke.ro

Telefon: +40 725 251 175

Locatie: Bulevardul Unirii 25-27, bloc 14, mezanin, București 040103, Romania